Útkövetés

Címlap Csimpolya, Kicsimpolya néptáncegyüttes

Statisztika

Tartalom találatai : 186730

Ki olvas minket

Oldalainkat 1 vendég böngészi

Csimpolya, Kicsimpolya néptáncegyüttes

A Kenderkóc, a Kicsimpolya és a Csimpolya együttesek,mint a Zeneiskola örökbefogadott „gyermekei”

A Csimpolya együttes 1979-től működik Püspökladányban.
Az együttes tagjai a ’70-es években a Zója Általános Iskola, majd a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóiból verbuválódtak össze.
A táncos gyermekek az 1990-es évek elején, 1992-től váltak a zeneiskola tanulóivá.


Létszámuk változó, de a kezdetekhez képest jelentősen magasabb. Az elmúlt években több százra tehető azok száma, akik hosszabb-rövidebb ideig kapcsolatba kerültek a néptánccal.
A létszám növekedtével 20 évvel ezelőtt szükségessé vált a Csimpolya utánpótláscsoportjának, a Kicsimpolya együttesnek a létrehozása.
Amikor az általános iskolát befejező gyermekekben felmerült a néptánc folytatásának igénye, 1997-ben megalakult a ifjúsági csoportként működő Kenderkóc együttes is.
Mindhárom csoport sok szereplésen bizonyította már, hogy a csoportokban komoly, igényes munka folyik.
A vizsgaelőadásokon kívül vidéki, és országos rendezvények rendszeres résztvevői, a város jeles ünnepeinek állandó szereplői. Az együttesek több nemzeti ünnepen tematikus műsorral bizonyították tehetségüket, kitartásukat, elhivatottságukat és ügyességüket.


Legutóbb 2008. augusztus 20-án a három együttes tagjai voltak az „Én rád bízom az életem”, 2010. március 13-án és 15-én három más városbeli együttessel közösen előadott „Talpra magyar”című, táncjátékok szereplői.
Kitartó munkájukat a szakma is elismeri: a Hajdú-Bihar Megyei Néptánc Fórumon mindig szép kritikákat kapnak. 2009-ben a Csimpolya és a Kenderkóc együttesek arany minősítést kaptak, a Csimpolya együttes Debrecen Város nagydíjának boldog tulajdonosává is válhatott.


Az együttesek vezetője Nádas Imréné. A Kenderkóc együttest 2007-2009 között Mahovics Tamás vezette.


A zeneiskolában folyó néptánc oktatás célja mindhárom korosztályban az, hogy minél több gyermek számára a korosztálynak megfelelő szinten, énekes és táncos eszközökkel közvetítse a magyar néphagyományok, népszokások széles körét.
Céljainkat mindvégig színvonalas oktatással, változatos módszerekkel és színes élmények megteremtésével próbáltuk elérni.
Ennek érdekében a hétköznapi tanításon túl évek óta nyári táborokban készülnek fel táncosaink a következő tanévre. Nagykörű, Pocsaj, Körösszakáll, Aranyosapáti egyaránt nagyszerű színhelye ezeknek a munkával, játékkal és tanulással töltött élményteli napoknak.
Év közben több táncházat tartanak, ahol az órákon elsajátított tananyag élménnyé alakul át bennük.
Az együttesek több külföldi fesztivál résztvevőiként bejárták Európát: Franciaország, Luxemburg, Ausztria, Románia, Erdély, Bulgária több fesztiválján és a Berlini Kultúrák Karneválján sikeresen képviselték Magyarországot, megismertették Püspökladány nevét és felejthetetlen élményeket szereztek.
A csoportok tagjai és hozzátartozóik aktív résztvevői és szervezői  Sárrétmenti Népzenei, Néptánc és Mesemondó Fesztiválnak, amely a Sárréten és távolabb működő néptánccal, népzenével és mesemondással foglalkozó egyéni előadók és csoportok találkozási alkalma.
Sok év óta külföldi vendégek is megtisztelik városunkat ilyenkor: szerbek, románok, kalmükök, ukránok, spanyolok és székelyek is voltak már vendégei ennek a rendezvénynek.

Díjak:
Csoportjaink ezirányú munkájukért 2008-ban a Falvak Kultúrájáért Alapítványtól megkapták az Örökség díjat.
Városunk is régóta elismeri széleskörű tevékenységünket: 1993-ban a Csimpolya együttes megkapta Püspökladány Város Pro Urbe díját.
Az együttesek vezetője, Nádas Imréné 1995-ben a Csenki Imre Néptanítói díj boldog tulajdonosává vált.
A nemzetközi kapcsolatok építéséért és a néphagyományok ápolásáért 2007-ben a Kultúra Lovagja lett.
2009-ben neki ítélték a Mol Tehetséggondozásért díját.

 

BŐVEBBEN: http://kenderkoc-egyesulet.hu/